Home  |  Foaia bisericii  |   Galerie foto  |   Guestbook  |    

    CINE SUNTEM


    PARINTELE NOSTRU

    CE FACEM
         †Corul
         †Cateheza
         †Tabere crestine

    SARBATORI
         †Pastele
         †Craciunul
Sfintele Sarbatori de Pasti


LUMINA DE LA IERUSALIM - DOVADA DREPTEI CREDINTE


ASA SE APRINDE SFANTA LUMINA LA IERUSALIM, LA PASTELE ORTODOX

Lumina de la Ierusalim - Dovada dreptei credinte

    "Veniti sa luati Lumina", rasuna chemarea lui Hristos in fiecare an. Rasuna peste veacuri cu dragoste si speranta. Hristos s-a rastignit, a murit si omorand moartea a inviat, daruind lumii Lumina. Lumina Mantuirii, Lumina Invierii care sa ne ridice din pacat. Si pentru a despietri inimile noastre, pentru a ne arata Calea, Adevarul si Viata, a lasat peste veacuri minunea Sfintei Lumini. Dincolo de orice explicatie stiintifica, dainuie coborarea din cer a Sfintei Lumini, la Pastile nostru ortodox, ca o dovada a dreptei credinte. Cine nu crede inca in Hristos, cine nu crede in singura lui Biserica, Biserica Ortodoxa, sa mearga la Ierusalim de Pasti si sufletul i se va lumina si trezi la Viata cea adevarata. Acesta este apelul nostru ecumenic si de altul nu vrem sa stim. Va reproducem mai jos cateva marturii despre Sfanta Lumina. Cercetati-le si credeti! De ce nu sunt ele mediatizate? De ce nimeni in lume nu deschide gura despre aceasta mare minune? De ce sunt televizate in direct o multime de lucruri lipsite de orice importanta dar despre minunea Sfintei Lumini se feresc cu totii sa zica ceva? Pentru ca cei care conduc prin mass-media opinia publica stiu puterea acestei minuni si nu doresc intoarcerea la ortodoxie. Nu doresc ca oamenii sa se intoarca la Dumnezeu cu adevarat. Pentru ca atunci ar deveni liberi si nu ar mai putea fi dominati si manipulati.


ASA SE APRINDE SFANTA LUMINA LA IERUSALIM, LA PASTELE ORTODOX

       de Parintele Cleopa

        in "Pelerinul roman"

    Cand am fost la Ierusalim in anul 1974, am slujit Prohodul Mantuitorului cu Patriarhul Benedict, ce avea 97 de ani, in Vinerea Sfintelor Pasti. Prohodul s-a terminat aproape de ziua in Sambata Sfintelor Pasti. Iar, cand citeste Evanghelia: "si au pecetluit Mormantul impreuna cu custodia", atunci intra armata in Biserica si se duce si stinge cele 40 de candele de aur de la Sfantul Mormant si pe lespedea Sfantului Mormant ce are 3.5 m lungime si 2.5 m latime pun pecetea, preotii au pus deja vata foarte groasa acolo, ca atunci cand va veni lumina sa o ia si s-o dea aprinsa la popor.

Vine 7armata si pune trei sigilii pe usa Sfantului Mormant, sigiliul armatei evreiesti, engleze si arabe, am vazut cu ochii aceasta. Pe urma s-au stins cele 2770 de candele din tot mormantul, caci cele 40 de candele de aur sunt in Sf. Altar, unde este piatra pe care a fost pus trupul lui Iisus.
    Sfantul Mormant are mai multe Altare, armenii si monofizitii si maronitii au altarele lor. Sambata dimineata s-au stins toate candelele si la Mormantul Domnului si pe Golgota, peste tot. Iar in Mormant ramane numai putina lumina ce vine prin niste gemulete mici de la zi, caci sus sunt galerii la Sfantul Mormant. Raman calugari de straja, caci Biserica are multe odoare, se inchide Biserica si se duc toti acasa dupa Prohod, pana Sambata la orele 11. Pe la orele 11, armata este de foarte mare folos, te intreaba: Esti ortodox, treci aici! Esti catolic, ai un alt loc.    Pe la orele 12 a fost inceputa Vecernia, iar cand se termina rugaciunea de chemare a Sfintei Lumini, numai ce auzi in Biserica: "Kirie eleison, Gospodi pamilui, Doamne miluieste" - fiecare striga in limba lui.
Patriarhul sta in genunchi si exact cand a ajuns Vecernia la cantarea "Lumina lina a sfintei slave a Tatalui ceresc..." a intrat in Biserica un nor azuriu albastru, la care nu te puteai uita, ca te orbea. Din nor a fulgerat de 3 ori, un fulger a trecut peste Catapeteasma (Iconostas), peretele ce desparte Altarul de popor si s-a dus lin, drept la mormantul lui Hristos, cand a atins piatra de pe Sfantul Mormant, toata vata de pe el s-a aprins si toate candelele s-au aprins singure. La cei din balcoanele de sus li s-au aprins singure lumanarile in maini. Patriarhul a chemat armata, care a rupt sigiliile si cand s-au deschis usile de la Sfantul Mormant, inauntru era un cuptor mare de vapaie de foc, o vapaie albastruie-alba. Patriarhul are niste cutii mari cu cheite si cu manere si cu multe gauri. Patriarhul ia vata aprinsa si o baga cu foc in cutii si lumina tasneste prin gaurile cutiilor si apoi le incuie cu cheita si ia cutiile de manere, iar diaconii merg inainte si havashi (soldati) cu culioane rosii, ca protopopii si cu bastoane de argint, care-l pazesc pe Patriarh si merg prin mijlocul Bisericii cu vasele cu lumina si striga: "Veniti de luati Lumina!"

Go top

De la lumina Patriarhului mii si mii de lumanari se aprind, ca tasneste prin gaurile acelea ca razele soarelui.
    Catolicii, ca sa nu ia lumina de la noi, de la ortodocsi (sunt 6 candele in dreapta si 6 candele in stanga), catolicii iau din candelele din dreapta, iar armenii din stanga, iar la noi s-a aprins chiar pe Mormantul lui Hristos. Lumina aceasta a Invierii se aprinde numai la Pastile Ortodox, la cele catolice nu se aprinde. Lumina sfanta s-a aprins in data de 14 aprilie 1974, in Sambata de Pasti, la orele 13:30. Cand s-au aprins lumanarile, incep toacele cele de argint, clopotele cele facute de Constantin cel Mare, sute de cadelnite si in glasul lor incepe a se inconjura Bisericuta si a se canta: "Invierea Ta, Hristoase Dumne-zeule, ingerii o lauda in ceruri..." cand canta atatea coruri, in mireasma de tamaie si in marea de flacari, parca nu mai esti pe pamant, parca esti in cer si nimeni nu s-a ars vreodata de atatea lumini.
    Aceasta cantare, de la Vecernia Dumi-nicii, tine pana Duminica dimineata. Se canta acum "Hristos a inviat!" in toate limbile pamantului.
    Lumina este imateriala, timp de 2 minute dai pe fata cu ea si nu te arde. Lumina aceasta, ce vine singura din ceruri in Sambata Pastilor, este LUMINA CU CARE HRISTOS S-A COBORAT LA IAD, cum zice Isaia: "Cei ce sedeau in intuneric vor vedea lumina mare".
La noi a venit Iisus cel Inviat, Dumineca. Iisus a predicat in Iad Evanghelia, vreme de 33  de ore si 3 zile, asa scrie in Penticostar. De Joi pana Vineri seara e o zi, de Vineri seara pana Sambata seara o zi, de Sambata seara pana Duminica seara este o zi, asa se calcula la evrei. De Vineri de la orele 15 pana Duminica, Sambata spre Duminica, la orele 24 (12 noaptea) sunt exact 33 de ore. Din Iad, Iisus i-a scos numai pe cei ce credeau ca Iisus va veni in lume, nu i-a scos pe toti de acolo.
Clopotul cel mare de la Mormantul Domnului, facut din aur, in Vinerea Sfintelor Pasti, il plange pe Mantuitorul pentru ca a murit, se trage singur, rar si cu jale, Bang, Bang. Grecii mi-au spus cum boceste clopotul cel mare si ca se trage singur, iar cand vine Invierea, tot singur se trage si suna foarte repede si cu veselie si le acopera pe toate celelalte clopote. Uiti ca esti pe fata pamantului. i..s In jurul Sfantului Mormant sunt scaune pentru ambasadori, fiecare tara are un reprezentant, care vede Sfanta Lumina.
    Eu am adus la Manastirea Sihastria, Sfanta Lumina, intr-un felinar de acela si candelele noastre ard din 1974 cu Sfanta Lumina de la Sfantul Mormant.
    Cand a fost parintele Petroniu la Sfantul Mormant, Sfanta Lumina a venit asa: Cand s-a facut rugaciunea pentru Sfanta Lumina, deodata a venit un stalp de foc si s-a speriat toata lumea, a venit deasupra Sfantului Mormant si (focul) s-a despicat in trei, un stalp de foc a mers la Golgota, unul la Mormantul Domnului si unul la Biserica Sfintei Invieri.
In trei stalpi s-a facut Lumina aceasta, caci nu vine in fiecare an la fel, aici sunt taine mari. De aici, ar trebui catolicii sa se intoarca la Pastile ortodox, dovada adevarului: Sfanta Lumina! Catolicii trebuie sa se intoarca la ortodoxia credintei, caci au facut mare greseala cand au modificat data Pastilor, dupa voia lor si nu dupa voia lui Dumnezeu.
    Iata o minune, care de 2000 de ani se tot repeta, dovada Invierii sigure a lui Iisus Hristos.  Dar ce sa spuna sectarii, ca ei n-au nici Pasti, nici Craciun, toate le fura de la ortodocsi? Ortodoxia este singura credinta mantuitoare, care il mantuie pe omul creat de Dumnezeu !

Go top