Home  |  Foaia bisericii  |   Galerie foto  |   Guestbook  |    

    CINE SUNTEM


    PARINTELE NOSTRU

    CE FACEM
         †Corul
         †Cateheza
         †Tabere crestine

    SARBATORI
         †Pastele
         †CraciunulBack

Corul "PRIETENII MIRELUI"

Înfiinţat încă din vremea dictaturii corul nostru mixt (la patru voci) alcătuit mai ales din tineri are o vechime de aproape 20 de ani. La început cântam cu precădere colinde de Crăciun pe la căminele studenţeşti din Tudor şi Puşkin şi pe la unele familii pentru a crea o atmosferă sărbătorească , în ciuda interdicţiilor comuniste. Mai cântam prin staţiile de tramvai mai aglomerate, prin tramvaie, prin marile magazine ca nişte locuri strategice pentru a încuraja lumea timorată, căci la sărbători, oamenii erau lipsiţi de bucurie.
În 1988, cu un an înainte de Revoluţie, am fost încercuiţi de securitate într-un careu în timp ce colindam printre căminele studenţeşti din Tudor şi apoi hărţuiţi şi ameninţaţi şi escortaţi chiar de farurile maşinilor securităţii, pentru a renunţa la colind. Era frumos căci tinerii corului de atunci, căpătaseră îndrăzneală şi nu renunţau cu una cu două. A doua zi părintele Viorel a fost chemat şi anchetat de securitate pentru că fusese cu noi. Pe vremea aceea mai făceau treaba aceasta şi mai îndrăzneau doar unii neoprotestanţi . Dintre ortodocşi, corul nostru era singurul. Mai mergeam cu corul şi pe la unele nunţi din Oastea Domnului.
După Revoluţie, după ce părintele a terminat cu surghiunul de 6 ani şi jumătate de la Epureni şi a venit cu parohia în Iaşi, corul nostru a luat amploare odată cu întemeirea unei puternice mişcări creştine din cadrul Bisericii ortodoxe CURELARI (Pogorârea Duhului Sfânt), cor care va avea un rol foarte important în această mişcare de redeşteptare creştină a Iaşului, chiar şi printre intelectuali (Casa Pogor, Muzeul Vasile Alecsandri, Palatul Culturii, etc.), prin muzică ajungând mai uşor mesajul creştin la inima tuturor. Pentru aceasta a fost nevoie să ne impunem multă rigoare spre a atinge un înalt nivel artistic de interpretare a repertoriului, lucru pe care ni l-am putut permite datorită fiului părintelui, George Dumitriu, asistent la Academia de Muzică, care este foarte pretenţios.
Corul nostru are un repertoriu foarte variat: sonetul RĂSAI şi RUGĂCIUNEA lui Eminescu, ALELUIA lui Händel, un fragment din CREAŢIUNEA lui Vivaldi, Lucian Dumitriu: HRISTOS S-A-NTRUPAT, NOAPTE MINUNATĂ şi OBICEI ROMAN, Gheorghiu: CRUCE ALBĂ DE MESATEACĂN, Vasile Alecsandri: FLORIILE, Pluguşorul de pr. Chirica, E ZIUA ÎNVIERII de pr. Sacerdoţeanu şi ZIUA ÎNVIERII, după Dimitrie Suceveanu, un mozaic de muzică sacră pentru toţi iubitorii de mister şi de frumos, depăşind orice conformism.
Printre corişti există şi un grup de tineri care cântă acompaniaţi de chitară, melodii inedite cu specific tineresc sub îndrumarea Marianei Ursache, o tînără din grup cu multă sensibilitate.